És un espai impulsat per veïns i veïnes del Pirineu ara fa aproximadament 3 anys. Arran de l’acceleració de la candidatura per part del govern de Junts i ERC i la mesa de negociació amb l’Estat Espanyol, aquesta va ser oberta i presentada públicament en una roda de premsa a Bellver de Cerdanya amb l’objectiu d’aglutinar al conjunt de pirinencs i pirinenques contraris als JJOO d’Hivern per organitzar-nos i aturar-los. Els Jocs Olímpics d’Hivern és macroprojecte que representa el màxim exponent d’un model socioeconòmic fracassat i depredador dels nostres ecosistemes i que aboca a les veïnes del Pirineu, especialment a les joves, a feines estacionals i mal pagades.
Des de la Plataforma #StopJJOO plantegem que la candidatura no és més que el continuisme amb un model esgotat, a nivell social, ecològic i territorial.
Un model esgotat a nivell social, ja que des de fa anys les comarques pirinenques han posat tots els ous al cistell del turisme. L’Alt Pirineu i l’Aran son les comarques amb una economia més depenent del turisme de Catalunya, i a la vegada cal recordar que les comarques més turístiques coincideixen amb les que tenen rendes mitjanes més baixes. El monocultiu turístic, lluny de portar cap solució al despoblament i falta d’oportunitats, ho agreuja. L’alta dependència en aquest sector ha comportat precarietat laboral, ha provocat temporalitat en els llocs de treball i, com estem veient a Cerdanya, també és el culpable d’un problema d’accés a l’habitatge que fa anys que s’arrossega, amb lloguers únicament de temporada i a preus turístics, i amb el mercat de segones residències disparant els preus de l’habitatge habitual. Com a Plataforma #StopJJOO volem fer èmfasi en que cal deixar d’impulsar el monocultiu turístic, que ha demostrat ser extremadament fràgil, i diversificar l’economia cap a sectors necessaris per la vida; sectors productius, de serveis a les persones, i de conservació de la biodiversitat.
Un model esgotat a nivell territorial ja que supedita la millora de serveis i infraestructures, de transport, comunicació, esportives… a la celebració d’un gran esdeveniment i no pas a les necessitats de la població pirinenca, i que es reafirma en tractar el territori de parc temàtic d’esbarjo.
També parlem d’un model esgotat a nivell ecològic ja que no podem oblidar que estem davant d’una emergència ecològica, no només climàtica, també de biodiversitat i d’escassetat de recursos i, igual que l’ampliació de l’aeroport, apostar per uns JJOO d’hivern és posar més llenya al foc en aquest sentit. Per començar perquè tots els escenaris climàtics ens evidencien un futur molt proper amb menys precipitacions, temperatures més elevades i cotes de neu més amunt. Amb aquestes projeccions de futur, no té cap sentit una aposta cap al sector de la neu, sector que recordem que ja està sent rescatat amb diners públics. Tot i que no hi ha un projecte públic sobre la taula, és innegable que uns JJOO d’hivern necessiten d’instal·lacions i infraestructures que suposaran una despesa de recursos energètics i hídrics molt significativa, precisament en un escenari en què el que cal és reduir i establir prioritats en l’ús d’aquests recursos. I són un model d’ús de les muntanyes intensiu que va en detriment dels ecosistemes on es duen a terme.
Com a plataforma, insistir en que hem d’impulsar accions per la mitigació i adaptació a aquesta emergència ecològica, a la vegada que es fa necessari localitzar de nou l’economia i la producció per abastir de manera sostenible i local la població de tot allò que és necessari per la vida de les persones i per la coexistència amb les altres espècies i els ecosistemes d’aquestes muntanyes. En cap cas una candidatura olímpica rema en aquesta direcció.
Per tant, cal aturar els JJOO perquè suposen destinar les inversions de les properes dècades al Pirineu en un model esgotat a tots els nivells. Cal transformar el Pirineu socioeconòmicament i és urgent començar a fer-ho.